Reptileworld Subrahmanya


  Dé site voor veel informatie en foto's van diverse reptielen en geleedpotigen


                                                                                                                                                 WURG SLANGEN
    FotoBron:kewlwallpapers.com
Deze website is het beste te bekijken met Firefox, Opera of IE | Met een minimale resolutie van 1280×1024 pixels

Info & Caresheets

Info

Caresheets

Foto's

Bloedmijt, hoe te behandelen?

Bloedmijt

Bloedmijt kan op verschillende manieren in je terra komen. B.v op een voedseldier of het is met een tak meegekomen.

Bloedmijt behoren tot de familie van de spinachtige (Arachnida). Ze leven van slangenbloed, en ze irriteren de slang. Het zijn potentiele ziektedragers en zijn zeer lastig te bestrijden, wanneer ze eenmaal in je terra aanwezig zijn.

Bloedmijten kennen 5 leefstadia: ei, larve, protonymph, deutonymph en volwassen.
Bij de 2de, 3de en 4de stadia vervelt de mijt steeds 1x om het volgende stadium te bereiken.
Ideale omgevingsomstandigheden voor alle bloedmijten zijn:

Temperaturen tussen de 24 en 31 graden
Relatieve luchtvochtigheid tussen de 70 en 90 %

De levensduur van de bloedmijt is afhankelijk van de verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid, evenals de lengte van de verschillende stadia.
Over het algemeen geldt: Hoe lager de temperatuur hoe langer het stadium duurd.
De ontwikkeling en overlevingskans van alle stadia wordt negatief beinvloed, door ongunstige omgevingsomstandigheden. Alle stadia worden blijkbaar gedood door temperaturen die gedurende enkele dagen lager zijn dan 5 graden en hoger dan 45 graden.

Mijten verdrinken wanneer ze nat worden, en verdrogen bij een luchtvochtigheid die minder is dan 20 %. Bij temperaturen zoals die in de meeste slangencollecties voorkomen, kan de complete levenscyclus van de bloedmijt in 13-19 dagen voltooid zijn. Bij koelere temperaturen kunnen sommige individuele mijten tot 40 dagen in leven blijven.

Vrouwtjes leggen 12-24 eitjes per keer en kunnen in hun hele leven zo’n 60 tot 80 eitjes leggen. Deze eitjes plakken aan de oppervlaktes waarop ze worden gelegd. Eitjes worden zelden op de slang zelf gelegd. Meestal worden ze ergens in de terra gelegd, soms op een hoge plaats. Indien mogelijk kiest het vrouwtje voor donkere, vochtige plaatsen. Eitjes kunnen wel op het lichaam van grote slangen worden gelegd, speciaal bij Boa’s en Pythons, meestal rond de ogen of onder de anale schub.

Onder perfecte omstandigheden, komen de eitjes in 1 dag uit. Bij koudere temperaturen kan het tot 4 dagen duren. Sommige slangenhouders geloven dat eitjes onder bepaalde omstandigheden voor langere periodes levensvatbaar blijven. Dit is wel gedocumenteerd voor sommige tekensoorten maar uit onderzoek van Camin is niet gebleken dat dit ook voor de bloedmijt geldt.

Het larve stadium duurt 1-2 dagen. De larven zijn bleek wit gekleurd, bijna onzichtbaar voor het blote oog, niet etend, en hoewel ze wel kunnen lopen, zullen ze zich nooit ver van de plek waar ze gelgd zijn zich bevinden.

Het protonymph stadium duurt 3 to 14 dagen. In dit stadium is de mijt mobiel en kan behoorlijke afstanden afleggen. Ze zijn in staat de slang te detecteren en worden aangetrokken door de geur van de slang. Protonymphen hebben een bloedmaal nodig om de metamorfose naar het volgende stadium te bereiken. Ongevoerde protonymphen zijn ivoor- wit of geelachtig van kleur en zijn nog steeds bijna onzichtbaar voor het blote oog. De zeer oplettende slangenhouder met goede ogen kan bleke protonymphen over het lichaam van de slang zien bewegen, speciaal op de hoofdschubben. Wanneer ze helemaal doorvoed zijn worden de protonymphen actief. Ze verlaten dan de slang en zoeken net zo lang tot ze een donkere vochtige plaats hebben gevonden, en vervellen dan 12 tot 24 uur nadat ze gegeten hebben. Volgegeten protonymphen worden vaak in de waterbak gevonden. Dit is vaak het eerste duidelijke teken van bloedmijt in de terra. De oplettende slangenhouder vindt ze dan gezonken tot op de bodem van de waterbak, er uitziend als platte peperkorreltjes, bij nadere inspectie blijken er dan pootjes aan te zitten.

Het deutonymph stadium bestaat uit een zacht lichaam, donkerrood of zwart van kleur, niet etend en meestal niet bewegend van de locatie die de deutonymph heeft uitgekozen om te vervellen. Dit stadium wordt zelden waargenomen op de huid van de slang, uitgezonderd het gebied rondom de ogen van grote slangen. Deutonymphen vervellen binne 24 uur en zijn dan volwassen bloedmijten.

Voorwoord
Tijdens de behandeling van de bloedmijt krijgt de slang geen eten. Dit omdat de slang al is verzwakt door de bloedmijt, en heeft vaak de kracht niet meer om een prooi te verteren. De terra waar de slang inzit heeft ook nix extra's, alleen maar een waterbak en eventueel een schuilplaats. (dit is anders als u met Frontline behandeld, zie behandeling Frontline voor verdere info)

Het is belangrijk om de bloedmijt bij de ogen weg te halen. Bloedmijt kan zich een weg verschaffen via de oogleden naar de hersenen. Waar ze deze beginnen aan te tasten. Verschillende lichaams functies vallen uit, en hebben uiteindelijk de dood tot gevolg. Dit komt gelukkig zelden voor, maar pas er wel voor op!!


Top

Behandeling met Bio-Mite
Om bloedmijt te behandelen moet je je slang in een andere terra zetten met alleen een doek of kranten (een wit doek is makkelijker want dan kan je de bloedmijt zien). De terra waar de slang in zat zet je buiten neer met een paar motteballen erin. De terra kan je inspuiten met kampferspiritus of Bio-Mite (dit kan je kopen bij een reptielenzaak). De terra luchtdicht maken zodat alle bloedmijt dood gaat. Deze terra laat je ongeveer 3 weken buitenstaan.

De terra waar de slang in zit spuit je in met Bio-Mite. Ook de slang spuit je 2x per dag in met Bio-Mite. Net zolang totdat er geen bloedmijt meer te vinden is. Controleer voordat je de slang inspuit, of je bloedmijt kan vinden op de slang. Kijk goed tussen de schubben, onder de bek en bij de ogen. Alle bloedmijt die je vind haal je eraf, het beste om ze dood te maken is gewoon dood drukken. Als je de slang daarna inspuit, moet je uitkijken dat het niet in de ogen van de slang komt. Het beste kun je wat Bio-Mite op een wattenstaafje doen en daarmee de kop van de slang insmeren. Als je geen bloedmijt meer aantreft ga je nog 3 dagen door, en dan stop je de behandeling. Als je in die 3 dagen weer bloedmijt vind begin je weer van vorenaf aan.
Succes!!

Behandeling met Frontline (middel tegen vlooien van honden en katten)
Ja u leest het goed; Frontline.
Het grootste verschil tussen behandelen met Bio-Mite en Frontline is dat bij de behandeling met Frontline de slang gewoon in zijn terra kan blijven.
Dit kan makkelijk zijn als u geen andere terra tot de beschikking hebt, of er simpelweg de ruimte niet voor hebt. Het andere verschil is dat de behandeling met Frontline de slang geen waterbak in zijn terra krijgt. Verder is de terra ook helemaal leeg (geen bodembedekking, takken, schuilplaats enz.)
Het behandelen met Frontline neemt veel minder tijd en controle in beslag dan met Bio-Mite.

Als eerste zorgt u ervoor dat de terra luchtdicht is, dus de ventilatiegaten dicht maken met bijvoorbeeld papier en plakband, wc-papier tussen de spleten van het glas enz.
Vervolgens haalt u de slang uit de terra en spuit deze in met Frontline, let wel op dat ook met Frontline de slang nix in zijn ogen krijgt.
U kunt de slang zijn kop bedekken met een washandje of een handdoek. Vervolgens kunt u de kop van de slang insmeren met behulp van een wattenstaafje.
Hierna spuit u de terra helemaal in met Frontline.
Als deze handelingen gedaan zijn zet u de slang weer terug in de terra.
Omdat de terra luchtdicht is kunnen de dampen van de Frontline nergens heen en de bloedmijt zal sterven (mits u de hele terra en alle hoekjes heeft ingespoten).
U hoeft zich geen zorgen te maken over de slang, Frontline is ontwikkeld voor dieren en ook slangen hebben hier geen last van.

De inrichting van het terrarium die u eruit heeft gehaald (waterbak, schuilplaats, takken enz.), houd u onder de hete kraan van b.v. de douche.
Zorg dat u alleen heet water gebruikt en laat de douche kop alle gaten, scheuren, spleten enz. volspuiten met heet water. Hiermee dood u elke leefstadia van de bloedmijt die erin zit.
Hierna zet u de inrichting op een warme plaats om te drogen.

Na ca. 1.5 uur kunt u de terra weer openstellen voor lucht. Controleer de volgende dag de terra en de slang. Als u de behandeling goed heeft uitgevoerd is alle bloedmijt dood.
Maak de terra schoon met water en een doek en richt de terra weer in met nieuwe bodembedekking en de waterbak, schuilplaats, takken enz. die u onder de hete kraan heeft gehouden.

Succes!!


Behandeling gebaseerd op eigen ervaring en puur informatief!!
Aan de hier beschreven behandelingen kunnen geen rechten worden ontleend.


Foto's van de Bio-Mite en de Frontline

Foto van mijn inmiddels overleden Boa C.C., hierop is goed te zien hoe volwassen bloedmijt eruit ziet.


Top
Reptileworld Subrahmanya

bestaat uit de volgende verschillende onderdelen: